Moderne kovane ograde

Moderne kovane ograde

Moderne kovane ograde

Tradicionalne ograde od kovanog gvožđa danas su zamenile savremene. Savremene gvozdene ograde jedna su od najčešćih kućnih ograda u našoj zemlji, premda se i dalje koriste za reprezentativne državne zgrade, a posebno za istorijski važne objekte koje su nekada imale takvu ogradu. Savremene ograde od kovanog gvožđa razlikuju se od istorijskih po tehnologiji izrade, koliko po estetici, detaljima i vizuelnom konceptu.Savet stručnjaka iz firme METAL-MILUTINOVIĆ


1. Jedna od velikih mana gvožđa je rđa, šta Vi kao stručnjak savetujete našim čitaocima kada je u pitanju izrada i održavanje kovanih ograda?

Savetujemo da se svaka ograda zaštiti od korozije toplim cinkovanjem i to je dugoročnaa stvar koja ne zahteva održavanje. Preko cinka je moguće uraditi plastifikaciju ili farbanje specijalnim bojama na vodenoj bazi.

2. Koliko je nameštaj od kovanog gvožđa popularan među Vašim klijentima i sa kojim materijalom je dobro kombinovati gvožđe u ovom slučaju?

Savremeni trendovi su industrijski nameštaji gde se kombinuje čelik i drvo u industrijskom stilu.

3. Pored izrade kovanih ograda, za koje još usluge korisnici Daibau platforme mogu da kontaktiraju firmu METAL-MILUTINOVIĆ?

Pored izrade ograda firma METAL-MILUTINOVIĆ u svojoj ponudi od skoro kupcima nudi izradu i montaŽu PVC stolarije, montaŽnih kontejnera i izradu Epoksidnih podova.

 


Izrada savremenih kovanih ogradaSavremene ograde od kovanog gvožđa prave se ručno ili industrijski. Ručno rađene moderne ograde od kovanog gvožđa prate istorijske proizvodne procese, odnosno, i sada se oblikuju od vrućeg gvožđa uz pomoć čekića. Pri ovakvoj izradi, gvožđe se mora grejati na vatri dok ne omekša i ne postane savitljivo, nikako rastopljeno, a onda se kuje pre nego što počne da se hladi. Ograde od kovanog gvožđa se, takođe ručno, prave na još jedan način: od industrijski već obrađenih komada gvožđa, najčešće šipki, varenjem se sastavljaju elementi od kojih će se podići ograda. Ovakav je način izrade, zapravo optimizacija procesa kovanja, pri čemu se proizvod ne počinje „od nule“, već sastavlja, prilagođava i finilazira od prefabrikovanih delova. Takve ograde od kovanog gvožđa nikada neće biti unikatan proizvod kao oni u potpunosti napravljeni ručno, ali treba imati na umu da je najveća prednost industrijske proizvodnje - cena. Budući da industrijski izrađene kovane ograde imaju visoko optimizovan proizvodni proces prilagođen masovnoj proizvodnji, štedi se mnogo vremena i novca.

 


Izgled savremenih kovanih ograda


Savremene ograde od kovanog gvožđa prate oblike i modele koji su dominirali kroz celu istoriju, premda su sada stilski doteraniji. Viktorijanski stil karakterističan po zašiljenim i masivnim ogradama sačuvan je do danas. Za razliku od tog doba, unikatne ograde „po meri“ sada su sve ređe, pa preovlađuju standardni modeli i oblici. Vrlo popularne gvozdene ograde su one sa kuglicama umesto reinterpretacije viktorijanskih šiljaka na vrhu šipki, pri čemu se ti elementi mogu ponavljati na ujednačenim razmacima, ali različitim visinama šipki. Takve moderne ograde od kovanog gvožđa ujedno su i minimalističke i pogodne za gotovo svaku kuću. Savremene kovane ograde od punih ploča, perforirane ili sa mrežom od kovanog gvožđa takođe postaju sve popularnije. Savremene ograde od kovanog gvožđa odlikuju uglavnom čiste i jednostavne, svedene linije i detalje. Osim vanjskih, postaju sve popularnije i balkonske ograde od kovanog gvožđa.

 

Dalibau.rs Magazin